Portugal Tips: Porto, Aveiro en Coimbra

Portugal Tips: Porto, Aveiro en Coimbra

Afgelopen zomer heb ik een maand rondgetrokken door Portugal. Ons start punt was Porto en vanuit daar trokken we naar het zuiden. Ik heb zo veel mooie plekjes gezien, zo veel aardige mensen ontmoet en ben daar heerlijk tot rust gekomen. Hiervoor was ik nog nooit in Portugal geweest, dus het was vrij onbekend gebied voor mij. Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen en ik ben verliefd geworden op de prachtige steden en het heerlijke eten.

PORTO

Na een lange (2200 km!!) auto reis kwamen we dan eindelijk in Porto aan. De eerste dag slenterden we door de smalle kronkelende straatjes van Ribeira, de oude binnenstad die door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed. Het was prachtig, maar op een of andere manier was ik nog niet satisfied. Waarschijnlijk te wijten aan de hitte, die er voor zorgde dat het bezichtigen meer weg had van een cardio work-out. Naast Ribeira was een van mijn favoriete plekjes het Jardins do Palácio de Cristal.  Een super romantisch plekje met fonteintjes, bloemen, olijfbomen en prachtige beelden. Het uitzicht over de stad en de Douro rivier was indrukwekkend en was zeker het bezoekje waard. De dag erna zagen we Porto op een andere manier. We stonden namelijk aan de andere kant van de Douro, waardoor we uitzicht hadden op Ribeira. Aan deze kant waren de Port wijnproeverijen. We konden het dan ook niet laten om te genieten van een wit Port wijntje terwijl de zon onderging, how romantic :). Via de Dom Luis I Brug kon je de Douro weer oversteken en zo kwam je aan de waterkant van Ribeira. Hier lagen verschillende (vis)restaurantjes en schattige terrasjes waar we de rest van de avond hebben gezeten.

Portugal Tips: Porto, Aveiro en Coimbra

Portugal Tips: Porto, Aveiro en Coimbra

Portugal Tips: Porto, Aveiro en Coimbra

AVEIRO EN COSTA NOVA

Onze tweede stop en meteen mijn favoriet: Aveiro. Als je langs de Ria de Aveiro loopt zie je de typische vissersbootjes dobberen, de moliceiros. Deze hebben veel weg van de gondolas in Venetië. Grappig is dan ook dat Aveiro het Portugeze Venetië wordt genoemd. In tegenstelling tot Venetië is een boottochtje in Aveiro niet duur. Voor 8 euro krijg je heel Aveiro te zien en wordt de geschiedenis van Aveiro uitgebreid besproken. Kenmerkend aan Aveiro is de visvangst en de zoutwinning. Tijdens het boottochtje kom je langs de zoutwinnerij en als je in September het stadje bezoekt zie je grote bergen met zout. Wij waren er in Juli, dus de bergen met zout waren meer ‘baby bergjes’, maar zelfs dat vond ik al heel mooi om te zien. Het mooiste plekje vond ik Cais dos Botiroes. Dit was een kade met allemaal kleurrijke huisjes. Fietsen zijn gratis te huur bij BUGA en als je even genoeg hebt van al het lopen is dit een leuke afwisseling. Als je in Aveiro bent moet je zeker de bekende Ovos Moles proeven. Dit zijn schelpvormige koekjes gemaakt van eigeel en suiker die echt overal te krijgen zijn. Slechts 10 km van Aveiro vandaan is het dorpje Costa Nova. Costa Nova heeft een prachtig strand met duinen. Typerend aan dit dorpje zijn de leuke gestreepte huisjes. Heel fotogeniek!

Portugal Tips: Porto, Aveiro en Coimbra

Portugal Tips: Porto, Aveiro en Coimbra

Portugal Tips: Porto, Aveiro en Coimbra

COIMBRA

Coimbra is een meer binnenlands gelegen stad. Bekend in Coimbra zijn de universiteit en de prachtige en biblioteca Joanina . Ik vind het heel jammer dat wij geen kijkje hebben genomen in de bibliotheek, want deze schijnt echt amazing te zijn. Ik zou zeggen google het! Je gaat versteld staan, I promise. Typerend voor de studenten van Coimbra is dat ze allemaal rondlopen in Harry Potter-achtige uniformen. Tevens heeft iedere faculteit haar eigen kleur die terugkomt in hun uniform, tassen en schriften. Rechten heeft bijvoorbeeld de kleur rood, medicijnen heeft geel en psychologie heeft oranje  Ik ben er dan ook achter gekomen dat J.K. Rowling wat tijd heeft doorgebracht in Coimbra en haar inspiratie voor Hogwarts uit de universiteit van Coimbra heeft gehaald, inclusief de uniformen. Net zoals alle andere steden en dorpjes in Portugal, is Coimbra gelegen op heuvels. Dit betekent dus weer veel steile smalle weggetjes met een mooi uitzicht als resultaat.

Portugal Tips: Porto, Aveiro en Coimbra

Portugal Tips: Porto, Aveiro en Coimbra

Portugal Tips: Porto, Aveiro en Coimbra

Dit was het eerste deel van de Portugal Tips. In deel twee komen de steden Batalha, Nazaré, Lissabon en Sintra aan bod! Als ik zo naar de foto’s kijk zou ik heel graag terug willen. Jammer genoeg begint mijn studie weer aankomende week, huil huil. Zijn jullie er al klaar voor?

10 Reacties

 1. september 5, 2016 / 8:08 pm

  Wauw, lijkt me echt super daar! Leuk artikel :)

 2. september 5, 2016 / 9:12 am

  Portugal staat zeker nog op mijn lijstje!

 3. september 5, 2016 / 5:02 am

  Wow, 2200 km rijden! Ik zal daar niet aan moeten denken! Maar het is het wel allemaal waard zo te zien . Mooie foto’s heb je gemaakt!
  Liefs,
  Elles

 4. september 4, 2016 / 7:02 pm

  Wat een mooie vakantiekiekjes! Ben zelf nog nooit in Portugal geweest, maar zou er ook graag nog eens heen gaan. Morgen begin ik ook met studeren. Ik ben er niet helemaal zeker van of ik er al klaar voor ben, maar komt vast goed. Haha!

 5. september 4, 2016 / 2:37 pm

  Mooi zeg, en wat een prachtige foto’s!

 6. september 4, 2016 / 12:33 pm

  Klinkt heerlijk! Echt prachtige foto’s, vooral die ene dat je door dat straatje loopt. Zo’n foto moet ik ook eens een keertje ergens maken :) Op mijn blog houd ik een leuke winactie, misschien ook wat voor jou?

 7. september 4, 2016 / 10:50 am

  Ziet er echt prachtig uit zeg! :-) Wow.

  Liefs,
  Dascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *